kippen in de tuin

Kippen in de tuin

Mag ik jullie voorstellen aan Pluis, Lies en Trix? Ook wel onze achtertuinkippen. Ze wonen nu een jaar in onze tuin en ik vertel je graag meer over het houden van kippen in de tuin + een paar boekentips voor als jij het ook overweegt.

Wij hadden het al vaker over kippen gehad. Dat komt eigenlijk omdat ons ideaalbeeld van een huis een halve boerderij in een bosrijke omgeving is. Met een lekkere rommelige tuin, een moestuin en een flinke schuur om in te klussen. Bij dat beeld hoort zeker ook een toompje loslopende kippen. Maar we wonen in een rijtjeshuis, keurig in de randstad. Allerlei bakken met moestuinspul hadden we al, een koude kas aan de schuur ook. Dus waarom die paar kipjes niet?

Maar hee wij kennen geen boeren die kuikens over hebben en hebben geen idee waar te beginnen. En zo kwamen we uit bij De Kippenspecialist. Leuke jongens die kippen als huisdier verkopen en waarbij je rustig binnen kan lopen om eens te oriënteren. Wij gingen naar huis met een kippenhok, allerlei spullen, voer en drie cochin krielkippen.

De cochin krielkip

Omdat wij kippen in de achtertuin wilden gaan houden leek het ons handig om voor een klein model kip te gaan: een krielkip dus. Wij leerden dan de cochin een lief kipje is die je ook redelijk makkelijk tam kan maken. En een soort die niet al te veel herrie maakt. Want tja we hebben ook buren. Later las ik het volgende over cochins in het boek ‘Liefde voor kippen’ van Angelo Dorny: ‘Het ras is zeer geliefd bij mensen die in de stad wonen, omwille van hun kleine omgang en zeer lief karakter.’
Qua schattigheid en liefheid bleek alles waar te zijn: twee van de drie kippen zitten regelmatig bij ons op schoot als we in de tuin zijn. We mogen ze allemaal zonder problemen oppakken. Tenzij ze het idee hebben dat dat betekent dat ze weer terug gezet worden in hun kippenhok. Wij laten ze namelijk alleen door de tuin scharrelen als we zelf ook thuis zijn. Met name vanwege enkele loslopende buurtkatten waar onze kippen nogal van schrikken. En dan… …maken ze echt wel veel herrie. Natuurlijk hebben we aan het standaardhok wel een extra ren geplaatst voor buiten. En door thuiswerken zitten ze eigenlijk maar twee dagen van de week ‘binnen’.

Wat heb je nodig om kippen in de tuin te houden?

Om kippen te houden heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Kippenhok
  • Een kippenhok heeft een binnenhok met zitstokken.
   Dit binnenhok vul je met beukensnippers
  • Aan of in het binnenhok zorg je voor (doorgaans) twee leghokjes – dat is prima voor 3 tot 4 kippen
   Deze vul je met beukensnippers en tabakstelen
  • De meeste kippenhokken die je koopt hebben al een kleine buitenren. Het is geen overbodige luxe om je kippen iets meer ruimte te geven. Zelfs als het krielkippen zijn. Dus koop of bouw een tweede buitenren. Dit is waarschijnlijk minder nodig wanneer jouw kippen altijd los kunnen.
   Op de foto’s bij dit blog zie je alleen de foto’s van het basishok, ik had geen fijne foto van de tweede ren die mijn lief zelf gebouwd heeft.
   Kippen vinden het fijn om niet alleen op stenen te lopen, een stuk met zand in de buitenren is dus erg fijn. Let op, ze kunnen graven.
  • Als je net als ons kippen in een achtertuin in een woonwijk wil houden check dan van te voren de tuin goed. Zorg dat ze niet weg kunnen glippen door een gat in de schutting. En bedenk dat kippen kunnen springen een beetje kunnen vliegen. Onze kriel cochins kunnen best een meter hoog komen.
 • Een drinkvoorziening gevuld met water
 • Een voerbak gevuld met kippenvoer (in het begin kuikenvoer)
  Wij hebben een kleine korrel voor krielkippen waar alles inzit wat ze nodig hebben
 • Een klein bakje met maagkiezels en schelpengrit
 • Om schoon te maken: handschoenen, een bezem, blik en veger, groene zeep, anti-bloedluis-spray

Naast het standaard kippenvoer geven wij onze kippen regelmatig een handje vogelvoer (zaadjes) of gedroogde meelwormen. Een echt traktatie is een maiskolf, maar ook andere restjes groenten doen het goed. Wat dacht je pompoen, de kont van een spitskool of paksoi? Stukjes sperzieboon vinden ze ook lekker. En laatst waren we helemaal blij met sardientjes van de bbq…
Kippen zijn namelijk alleseters en mogen ook vlees, vandaar ook de meelwormen.
Er zijn een paar dingen die ze niet mogen waarbij het belangrijkste is om te onthouden dat ze geen tomaat mogen. Blijkbaar weten ze dat zelf ook, want ze blijven keurig van de tomatenplanten af.
Kippenvoer koop je inmiddels bij de meeste dierenwinkels en tuincentra. Zo kun je terecht bij de Welkoop, Hornbach, Groenrijk en Pets Place.

Overigens is een niet nette tuin ook een vereiste. Of meer een bijkomstigheid: kippen graven en ruimen het zand niet op, ze poepen wanneer ze moeten en doen dat niet op een vaste plek. Vandaar dat de bezem wel handig is: kun je iig met regelmaat de tegels even vegen.

En je hebt natuurlijk tijd nodig. Kippen poepen veel en er moet dus vaak worden opgeruimd. Net als bij een konijn of ander huisdier moet je het hok schoon houden. Ook trekken onze kippen graag onze aandacht en willen ze elke dag wel even aandacht.

Doen of niet doen

De belangrijkste vraag is: zoek je een leuk huisdier? Dan zeker doen! het zijn grappige dieren waar je lang naar kunt kijken, ze hoeven niet in een zielig klein hokje, maar kunnen los in de tuin.
Kan ook een goede oplossing zijn als je allergisch bent voor katten/honden/cavia’s. De kip heeft geen haren en woont niet in huis. Als je ze vanaf het begin regelmatig oppakt en uit je hand laat eten zijn ze zo handtam.
Bedenk ook wat je buren ervan zouden vinden, want kippen zijn nooit alleen maar stil. Maar denk er niet te lang over na: je kunt ze afkopen met eieren.
Daarover meer. Wil je kippen vooral vanwege de eieren? Doe het dan niet in de achtertuin. In een stadstuin zijn drie kleine kipjes leuk, maar daarmee heb je geen eierimperium. Cochins zijn regelmatig broeds en dan leggen ze geen eieren. Wil je kippen voor een constante toevoer van eieren neem dan meer kippen, maar dat kan niet in een klein hok in een stadsachtertuin. Daar heb je toch echt wel een beetje erf voor nodig en ruimte. Eieren van jouw eigen kippen zijn overigens wel extra lekker omdat ze kakelvers zijn. Maar echt!

Boekentips over kippen

Ja, ik ben een lezer. Dus natuurlijk las ik ook over kippen. Als je de basis wilt weten kun je prima uit de voeten met deze gids van de Welkoop.
Daarnaast is het eerder genoemde ‘Liefde voor kippen’ (via bol.com, of via managementboek.nl)heel handig als je alles soorten kippen wil leren kennen voor je kiest welke kip voor jou en jouw tuin geschikt zijn. Hierin ook veel handvaten over hoe je start met kippen houden.
Als je eenmaal aan de kip bent is ‘Het groene kippenboek’ (via bol.com of via managementboek.nl) een echte aanrader. Dit boek is gewoon heel leuk om te lezen. Alma Huiskens heeft een heerlijke schrijfstijl en het boek staat vol fijne kippenverhalen met heel veel liefde voor de kip. Uiteraard ook hier weer de uitleg over hoe je goed voor je kippen zorgt, maar bijvoorbeeld ook een stuk over de anatomie van een kip, hoe een ei vormt, of je wel of niet biologisch voer moet kopen, etc.. Hield je al van kippen na het lezen van deze boeken ga je ze nog meer waarderen en wil je nog beter voor ze zorgen.

In dit artikel staan enkele affiliatelinks naar bol.com. Daarnaast link ik naar managementboek.nl waar ik werk.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.