14 januari is mijn geboortedag en dat was dus het allerbeste excuus om dit weekend eens een zondige taart te bakken. Want als er gezoete gecondenseerde melk in de ingrediëntenlijst staat zou je genoeg moeten weten. Dit jaar ging ik voor een Key Lime Pie mét kokos. Lekker een zomers tintje aan mijn verjaardag in de winter. Deze Amerikaanse taart is vernoemd naar de kleine key limes uit Florida en is het beste vergelijkbaar met een Lemon Merengue Pie. Overigens ga ik voor dit recept uit van de ‘gewone’ limoenen die we in onze Nederlandse supermarkten kunnen kopen.
Ingrediënten Key Lime Pie
- Voor de bodem:
- 400 gram SAN Fransisco koekjes (of mariakoekjes)
- 100 gram geraspte kokos + beetje extra voor decoratie
- 200 gram roomboter
- Voor de vulling:
- 6 eidooiers
- 600 ml gecondenseerde melk
- 400 ml slagroom
- 5 limoenen
- Voor de merengue:
- 50 ml water
- 190 gram kristalsuiker
- 2 eiwitten
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vet de bakvorm in. Ik gebruik voor deze Key Lime Pie een lage vlaaivorm met losse bodem en een diameter van 29cm. Je kunt ook een springvorm gebruiken, maar kies er dan voor de bodem met een bakpapiertje te bekleden en de wanden in te vetten. Gebruik dan ook niet de volledige hoogte van de springvorm.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Verkruimel de koekjes heel fijn. Dit is het handigste met een keukenmachine met het mes, als je deze niet hebt kun je het met de hand en een zware deegrollen doen.
- Meng de kokos door de kruimels.
- Voeg de gesmolten boter toe en meng tot een soort deeg ontstaat.
- Verdeel dit deeg over de bodem en de randen van je vorm en druk heel goed aan. Doe je dat niet dan zal de bodem uit losse kruimels gaan bestaan. Ik hield behoorlijk wat kruim over bij deze stap.
- Bak de bodem 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de bodem dan afkoelen.
- Voor de vulling: verwarm de oven voor op 150 graden.
- Rasp de schil van de limoenen en pers ook het sap eruit.
- Meng de eidooiers, het limoensap en de limoenrasp met een garde.
- Voeg hier de gecondenseerde melk en slagroom aan toe.
- Giet het mengsel voor de vulling in de taartbodem en bak gaar in 30 minuten.
- Laat de taart afkoelen en maak intussen de merengue.
- Klop de eiwitten met een beetje van de suiker tot stijve pieken. Doe dit met een keukenmachine of elektrische handmixer.
- Kook de rest van de suiker met het water tot een suikersiroop. Laat dit koken tot 121 graden.
- Giet terwijl je de eiwitten verder klopt de hete suikersiroop in een dun straaltje bij de eiwitten. Klop de eiwitten vervolgens tot ze koud zijn. Je hebt dan een mooi glanzend en stevige Italiaanse merengue.
- Verwarm de over voor op 220 graden.
- Doe de merengue in een spuitzak en spuit het hele oppervlak van de taart vol met kleine toefjes. Heb je geen spuitzak dan kun je de merengue ook met een lepel op de taart scheppen, maar dat geeft een minder dramatisch effect. Strooi wat geraspte kokos over de merengue, niet te veel.
- Bak de taart met de merengue nog 10 minuten in de oven. Blijf hier wel bij en let op de kleur van de merengue. Je wilt dat de topjes licht bruin kleuren, maar niet dat ze verbranden.
- Laat afkoelen en garneer met een mooie krul limoenschil of nog wat van de limoenrasp.
Smakelijk!
Ga je toch liever voor een andere taart? Dan kan ik je deze cheesecake of deze blauwe bessentaartjesook prima aanbevelen.


Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)
- Suikervrije wafels - 21 maart 2023
- Zoete wafels met suiker én Zoete wafels koolhydraatarm - 4 maart 2023
- Telefoonachtergrond voor Oeteldonk - 6 februari 2023
Ben gek op gebak en toetjes met lemon!
Ik wil het gaan maken, maar de merengue vervangen door toefjes slagroom. Dank je wel voor het recept!
Ik zie het recept tot stap 2 hoe kan dat?
Jammer