Een piratenjas

Stiekem vind ik verkleedkleren naaien echt heel leuk om te doen. Het hoeft niet supernetjes, het mag lekker uit de losse pols en zonder patroon én je kan jezelf uitleven met sierstiksels en mooie randjes. Dus toen onze kleuter om een piratenjas vroeg vond ik dat een leuke uitdaging! Omdat de jas ook over een gewone jas heen moest kunnen, we zouden immers in Oeteldonk naar de carnavalsoptocht gaan kijken, moest hij lekker ruim worden.

Patroon tekenen

Om te beginnen heb ik de winterjas van mijn kind gepakt en de contouren overgenomen. Zo weet je zeker dat het over de jas gaat passen. Deze contouren waren vervolgens het startpunt waaromheen ik het patroon van de piratenjas ben gaan bouwen. Dit zijn de patroondelen die ik vervolgens tekende:

Piratenjas naaien

Om zo’n mooie echte piraten rokjas te krijgen knipte het achterpand twee keer in en vulde ik dat stuk op met een driehoek (de flap). Daarna heb ik voorpanden en achterbanden aan elkaar gestikt en de mouwen erin gezet. Voor de sluiting aan de voorkant heb ik klittenband gebruikt, afgewerkt met een stukje sierband. Om de jas te tailleren en passend te maken zette ik in beide zijkanten ter hoogte van de taille een strikdeel vast. Door op de rug te strikken valt de jas mooi smal. Vervolgens werkte ik alles af met goudkleurig lint en wat siersteken. Ook vond ik nog een toffe piratenapplicatie die ik ooit tijdens een vakantie in Engeland kocht. Bij het passen vond ik de boel toch nog wat kaal en de jas te breed. Ik nam hem in de nek wat in en voegde aan de mouwen een boord van ribstof toe (geknipt uit een oude broek). De rode fleecestof was overigens ook ooit een dekentje van de Ikea.

Zoals ik al zei: heerlijk om gaandeweg dingen te kunnen bedenken en aanpassen.

Er kwam een bijpassend hoedje met veer en de kleuter was blij! Natuurlijk kocht manlief nog een bijpassend piratenspeelgoedzwaard… het blijven mannen.

Meer verkleden? Bekijk ook het pietenpakje dat ik eerder maakte.

Gebruik onderstaande afbeeldinging om dit idee voor een piratenjas te pinnen op Pinterest. Volg je me daar al?

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.