Een gouden drakenpak voor de keinderoptocht

“Mama, ik wil meedoen met de optocht” – die vraag kwam voor het eerst direct na de grote optocht in Oeteldonk vorig jaar. In de herfst kwam hij zomaar uit het niets terug. En toen carnaval weer dichterbij kwam heb ik eens bekeken of ik deze wens misschien waarheid kon maken. Want ik snap het wel, als je de optocht hebt gezien en je weet dat je opa ook meedoet met de optocht… De vraag was dus: kunnen we en wat voor carnavalspak (hint: een drakenpak!) wil je dan aan?

De voorjaarsvakantie van Zuid-Holland (waar we wonen) bleek samen te vallen met de carnaval, dus de kinderoptocht in Oeteldonk (waar ik vandaan kom) op carnavalsdinsdag was haalbaar. “Mag ik dan als de gouden draak?”, tuurlijk!
Kennen jullie de draak in Den Bosch? Het is een goud verguld beeld dat op een hoge sokkel staat recht voor het treinstation. Voor Stef bleek deze bij de carnaval te horen omdat hij eerder twee grote praalwagens had gezien met de draak erop. Helemaal prima, we verzinnen wel wat! Zelf had hij al meteen een plan: ”dan maak ik vleugels van karton”.

Drakenvleugels

Die vleugels zijn gemaakt zoals de elvenvleugels die je in de speelgoedwinkels vaak kan kopen. Van karton snijd je twee gespiegelde vleugels uit. Deze kun je naar eigen inzicht versieren. Beplakken met gekleurd papier, stickers en alles wat glimt. Je kunt na het drogen de achterkant ook versieren of je verft die kant in een kleur.
Als de drakenvleugels droog zijn zet je ze in elkaar. Neem een rechthoekig stuk karton (zo’n 15 bij 10 cm), Vouw hiervan in de lengte aan twee kanten zo’n 3 cm om, hierop zet je straks de vleugels vast. Neem twee stukken breed broekelastiek (50 cm), maak van beiden stukken een rond stuk door de uiteinden aan elkaar te zetten. Schuif de elastiekstukken vervolgens om het stuk karton en zet vast aan het platte stuk. Als je een stevige naaimachine hebt kun je dit doen door te naaien. Anders kun je ook kiezen voor lijmen of nieten. Als de elastieken vastzitten kun je de twee vleugels vastzetten op de gevouwen flappen van het middenstuk. Ook dit heb ik op mijn naaimachine gedaan. Lijmen of nieten kan ook.

Deze foto is gemaakt door Peter van Hoof

Drakenpak

Het drakenpak zelf bestaat uit een broek en een trui. De broek aangepast met een staart eraan en de trui in een ruim vallend model en grote maat zodat het over een jas aan kan.
Om te beginnen heb je een heleboel driehoekjes stof nodig. Dit zijn de stekels en schubben van de draak. Ik heb de gemaakt door steeds twee stroken stof te nemen en met de lockmachine er driehoekjes van te naaien. Een deel is uitgevoerd in de gouden stof en een deel in donkergroene tricot, beiden van Driessen stoffen. De tricot driehoekjes heeft Stef zelf met textielverf mogen verven (natuurlijk hoofdzakelijk in Oeteldonks rood-wit-geel).

Het basismodel voor de broek is de joggingbroek B1866 uit B-trendy #11. De zakken liet ik achterwege en zowel de voorkant van de de pijpen als de achterkant van de pijpen kregen een extra naad. In deze naad heb ik een deel van driehoekjes verwerkt. Keer ook de werk volgorde om zodat je een staart aan de broek kan zetten. Eerst zet je beide pijpen helemaal in elkaar. Dan maak je de staart: knip twee lange stroken stof, toelopend in een punt, zet wederom met de driehoekjes in de naad ertussen vast, keer met de goede kant naar buiten en vul met een stuk fiberfill, naai dan nog een paar keer over de hele staart met het fiberfill ertussen.
Terug naar de broek. Zet de staart tussen de twee pijpen op de bilnaad vast me spelden en naai dan de hele middennaad van voor tot achter dicht. Afwerken met de tailleband en klaar.

Het basismodel voor de trui van het drakenpak is de hoodie B1803 uit B-trendy #10. Ook hier liet ik de zakken achterwege. De eerste aanpassing: op het voorpand zijn de driehoekjes als een soort borstplaat van schubben gebruikt. Steeds een rand van drie of vier driehoekjes naast elkaar alleen aan de bovenkant vastgestikt. Daarnaast zijn in de bovennaden van de mouwen en de middennaad van de capuchon ook weer driehoekjes als stekels toegevoegd.

Het masker kochten we als een blauw drakenmasker rondom Halloween bij SoLow en hebben we met een spuitbus goud geverfd.

We hebben veel lol gehad samen bij het knutselen, de voorpret en uiteindelijk ook bij het hoogtepunt van de kinderoptocht. En de grootste verrassing voor mij: bij de kinderoptocht kom je als 38-jarige mama toch ineens de meeste bekenden tegen van de hele carnaval :D

Eerder deelde ik ook al verkleedkleren op Maak het Vrolijk. Check deze piratenjas en dit clownspakje.

Wil je ook een keer meedoen met de keinderoptocht in Oeteldonk? Hier vind je de spelregels (uiteraard moeten de exacte details voor komend jaar nog volgen).

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.