Binnenkijken: een nieuwe keuken

In een vorig blogje liet ik jullie onze huiskamer zien. Maar nog niet de nieuwe keuken die we dit najaar hebben laten plaatsen. Dat heb ik bewaard voor deze blog. Want we zijn er heel blij mee!

Wel of niet een nieuwe keuken?

Met een keuken ga je niet over een nacht ijs, je denkt er even over na. Wij hebben daarom ook niet meteen toen we verhuisden een nieuwe keuken laten plaatsen, maar hebben daar even meegedacht. Tot we wisten hoe we de kamer in wilden delen en we we precies wisten hoe we financieel uit kwamen. Want een huis kopen en een huis verkopen is toch best wel spannend. Financieel hadden we een behoorlijke meevaller dus konden we voor een nieuwe keuken gaan. Daarbij speelde ook mee dat we niet zelf wilden slopen en dus voor het totaalplaatje naar de keukenboer zouden gaan.

Waar koop je je keuken?

Dat is nog niet makkelijk, want wil je betalen, wat wil je zelf doen, wie kan er wat? Het aanbod is nog niet eens het belangrijkste in deze keuze, want zo groot zijn de verschillen niet en elke keukenboer verkoopt wel een leuke met offwhite kastjes en een zwart blad. Maar welke kwaliteit hebben ze dan? Omdat we in ons vorige huis ook een nieuwe keuken hadden geplaatst en dat niet zonder slag of stoot ging wisten we in ieder geval een ding zeker: we gaan ergens anders naartoe voor de nieuwe nieuwe keuken. Op een vrije dag konden we ons mannetje bij oma laten en zouden wij wat keukenwinkels gaan bezoeken. Nou dat schoor niet op: bij de 3 van de 4 winkels werden we niet eens geholpen. Bij 2 winkels werden we niet eens aangesproken (en het was echt niet druk), zelf toen we zeiden dat we wat vragen hadden werden we gezegd even te wachten en kwam er niemand meer. Een andere winkel was wel duidelijk: je moet van te voren een afspraak maken. Weet je dat vind ik echt niet erg, want gewoon duidelijk. Maar gewoon genegeerd te worden terwijl je de intentie hebt behoorlijk wat geld uit te geven is behoorlijk vervelend. Op een tweede kijkdag kwamen in nog wat andere winkels en kregen we wat tekeningen en offertes. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor Mandemakers Keukens. Niet de goedkoopste, maar wel de winkel waar we ons het prettigste bij voelde en waarbij we ook het gevoel hadden dat zij zouden zorgen voor alle planning en alles wat erbij kwam kijken. Dat bleek niet onterecht, ze hebben alles supernetjes en volgens afspraak afgehandeld. Er werd buiten gezaagd en ook de oude keuken werd door hen afgevoerd. Het sloopwerk kwamen ze zelfs op een zaterdag doen, scheelde mij toch weer een vrije dag.

De keuken

En nu staat hij er dus alweer een tijdje, onze nieuwe keuken. Een hoekkeuken met alleen de basics voor wat betreft de apparaten: een 4pits-inductieplaat, een oven met verschillende standen (maar heel bewust geen combi) en een vaatwasser. Geen bovenkasjes, maar wel een hoge kast. En tegenover de hoekkeuken nog een ‘barretje’, een wat minder diep kastje met keukenblad erop en daarachter een opstaande plaat. Heel fijn, want hierop staan mooi wat apparaten uit het zich van de woonkamer. En in de kastjes onder het koffieapparaat en de waterkoker staan de kopjes en de glazen. We hebben nergens spannende kastjes, eigenlijk gewoon rechttoe rechtaan, een deurtje met daarachter planken, en onder de kookplaat twee brede lades voor bestek en voor de pannen. Simpele kastjes betekent niet alleen dat er minder kapot kan gaan en dat je minder vloekt bij het schoonmaken, maar het scheelt ook behoorlijk wat kosten. Want juist in de speciale dingen gaat snel veel geld zitten (tip!).

Voor de koelkast wilde we graag een losstaande omdat we dan meer keukenruimte over zouden houden. We dachten voor een retrolook te gaan, maar toen we de zwarte moderne koelkast van Bosch zagen voor een leuke prijs bij CoolBlue waren we ervan overtuigd dat dit hem zou zijn. Hij staat erg mooi naast de oven met zwarte voorkant en het donkere antraciet composiet keukenblad. Met het keukenblad waren we heel blij met het advies van de verkoper: kies dat opstaande randje net wat hoger zodat je ook meteen de vensterbanken daarmee kan aankleden. Dit is echt precies zo’n detail dat het afmaakt en waar we zelf niet aan gedacht zouden hebben.

Waar we wel zelf over nagedacht hadden: we wilden graag geen gladde deurtjes, maar ook geen echt klassieke deur met tierelantijntjes. Dit deurtje met een ondiepe lijst in magnolia voldoet er precies aan. Te modern zou niet passen bij de tegelvloer, die we niet persé mooi vonden maar ook niet wilden vervangen, en de steenstrips op de muur, die we alleen wilden verven.

Nu moeten we alleen het plafond nog een keer afwerken.

PS. Het zou me niet verbazen als een van de tweedekansjes voor de koelkast bij CoolBlue bij ons vandaag komt. We hebben twee versies met deuken gehad voor we er een hadden die wel goed was. Bij de derde afleverpoging schraapte de koelkast zelfs recht voor ons huis langs de zijkant van de bezorgbus, waardoor ze de koelkast meteen weer mee naar het magazijn konden nemen.

PS2. Dit donkere keukenblad leent zich echt enorm goed voor gave receptfoto’s. Check mijn Key Lime Pie maar eens.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

2 thoughts on “Binnenkijken: een nieuwe keuken”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.