aarbei yoghurttaart punt

Aardbeien yoghurttaart (zonder suiker)

Minder koolhydraten is ook zeker minder suiker. Mocht jij ook tijdelijk minder suiker willen eten, bijvoorbeeld tijdens de komende vastenperiode, dan is deze aardbeien yoghurttaart een aanrader voor feestelijke momenten. Of gewoon voor je ontbijt, ik bedoel wat is er is mis met een ontbijt van yoghurt, aardbeien, amandelen en havermout?

Voor dit recept gebruik ik erythritol als suikervervanger. Dit is een zoetstof die gewonnen wordt uit onder andere vruchten en paddenstoelen. Het belangrijkste voordeel van deze suikervervanger is dat het geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Je kunt erythritol onder andere kopen via denotenshop.nl. Mocht je liever geen erythritol gebruiken dan kun je het in dit recept ook vervangen door een gelijk deel honing.

Het recept kunt je natuurlijk maken met alle soorten zacht fruit. Zolang je het maar kan pureren. Denk ook eens aan frambozen, mango, bosbessen, bramen of een mengsel hiervan. Sinaasappelsap is ook heerlijk in combinatie met yoghurt. Uiteraard kun je ook ontdooid diepvriesfruit gebruiken.
De taart op de foto is stiekem ook geen 100% aardbeientaart. Er was door onze zoon (6j) al gesnoept van de aardbeien, ik had dus geen 300 gram meer en heb de 200 gram die ik wel had aangevuld met gemixte diepvriesbosvruchten

Wil je de taart lactosevrij maken? Gebruik dan een kokosyoghurt in plaats van de volle yoghurt. Let op: vanwege de gelatine is het dan nog geen vegan taart.

Geen problemen met suiker en koolhydraten? Probeer dan ook eens deze maïsmuffins met yoghurt.

Ingrediënten voor de bodem

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermout
  • 3 eetlepels erythritol
  • 6 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • mespuntje zout

Ingrediënten voor de vulling

  • 400 gram volle yoghurt
  • 3+1 eetlepels erythritol
  • 5+2 blaadjes gelatine
  • 100 + 200 gram aardbeien (schoongemaakt)
  • 2+1 eetlepels citroensap

Stappen voor de yoghurttaart

  1. Gebruik een kleine springvorm (16-18 cm), bekleed de bodem met bakpapier en vet de randen in.
  2. Warm de oven voor op 170 graden.
  3. Meng alle droge ingrediënten voor de bodem in een mengkom.
  4. Smelt de kokosolie in een steelpannetje.
  5. Giet de kokosolie bij de droge ingrediënten en meng/kneed tot een (korrelig) deeg. Verspreid dit deeg over de bodem en tegen de randen van de springvorm.
  6. Prik gaatjes in de bodem en bak een kwartier in de oven.
  7. Door met de vulling: Week 5 blaadjes gelatine in koud water.
  8. Meng de yoghurt met 3 eetlepels erythritol in een mengkom.
  9. Verwarm 2 eetlepels citroensap in een pannetje. Als het bijna kookt zet je het vuur uit. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het citroensap. Goed roeren.
  10. Blijf roeren en voeg een paar eetlepels yoghurt toe. Voeg zo beetje bij beetje de yoghurt toe. Doe je dit in een keer dan koelt de gelatine te snel af en gaat hij stollen.
  11. Schep tot 1/3 hoogte de (inmiddels wat afgekoelde) bodem vol met dit yoghurtmengsel.
  12. Pureer nu de aardbeien en voeg 100 gram toe aan de rest van jouw yoghurtmengsel.
  13. Schep dit yoghurtmengsel ook in de bodem. Tot ongeveer 2/3 van de hoogte. Het kan zijn dat je wat vulling overhoudt. Zet in de koelkast om wat op te stijven.
  14. Week twee blaadjes gelatine in koud water.
  15. Neem de rest (200 gram) van de gepureerde aardbeien en voeg hier 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel erythritol aan toe.
  16. Verwarm het fruitmengsel in een steelpannetje, knijp de gelatine uit en los op in het fruitmengsel.
  17. Schep het fruitmengsel in de taart en strijk glad.
  18. Zet de yoghurttaart drie uur in de koelkast om op te stijven.

Smakelijk eten!

Als je nog geen kleine springvorm hebt vind je deze mooie bij de Hema of deze selectie via bol.com (aff).

De bol.com-link bij dit recept is een partnerlink. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding krijg als jij via deze link iets koopt.

The following two tabs change content below.
Ik startte mijn eerste weblog in 2001 op een .tk domein. Zelfgebouwd en later draaiende op Pivot. Een nerd zit er dus wel in mij, al vind ik het gemak van Wordpress veel te groot. Ik ben niet alleen handig met een toetsenbord maar ook met de keukenmixer en naaimachine. Inmiddels vind je blogs van mij op verschillende sites, waaronder ondergewaardeerdeliedjes.nl. Ik werk als online marketeer bij Managementboek. Oprichtster van Maak het Vrolijk.

Laatste berichten van Karin de Zwaan (toon alles)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.